Provincie Utrecht wil landelijk verbod ontgassen

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht wil regels tegen ontgassen door binnenvaartschepen in de open lucht, maar zal niet zelf met een verordening komen. Dat zegt een woordvoerster van de provincie tegen RTV Utrecht. De provincie Zuid-Holland heeft het ontgassen vanaf volgend jaar wel verboden.
Ontgassen betekent dat schippers na het lossen de luiken openzetten om de laatste restjes gas te laten ontsnappen. Voor het ontgassen bestaan speciale installaties bij aanlegplaatsen, maar omdat hiervoor betaald moet worden, lozen veel schippers in de buitenlucht.
De verwachting is dat door de Zuid-Hollandse regels veel schippers wachten totdat ze bij Vianen en Nieuwegein zijn, voordat ze de luiken openzetten. De gemeente Vianen zegt zich zorgen te maken over de gevolgen voor de volksgezondheid. Vooral in de wijk Amaliastein klaagden inwoners al eerder over hoofdpijn door ontgassingen.

INTERNATIONAAL

De provincie zegt dat wetgeving tegen het lozen van afvalgassen in de open lucht internationaal geregeld moet worden. "Anders verplaatst het probleem alleen maar", aldus de woordvoerster. Bovendien vreest de provincie dat een eigen verordening tegen ontgassen juridisch niet houdbaar is.
Provinciale Staten heeft staatssecretaris Mansveld van Milieu in een brief gevraagd om snel in internationaal verband met een oplossing te komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.