Kabinet verbiedt dieren in het circus

UTRECHT - Er komt een verbod op het gebruik van wilde zoogdieren in een circus. Het welzijn, de gezondheid en het natuurlijk gedrag van deze dieren worden aangetast in een circus. Het verbod gaat volgend jaar in. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zaterdag laten weten.
De ministerraad is akkoord gegaan met een voorstel hierover van staatssecretaris Sharon Dijksma. Volgens Dijksma tasten het vele gereis, de beperkte beschikbare ruimte en het soms aan de ketting leggen het welzijn van wilde dieren aan.
"Het is niet meer van deze tijd dat wilde dieren als olifanten en tijgers optreden in een circus. De aantasting van het dierenwelzijn weegt niet op tegen het gebruik van deze dieren voor vermaak en instandhouding van een traditie", zegt Dijksma.

BELLY WIEN

Met het besluit komt een eind aan de jaarlijkse discussie over de optredens van circus Belly Wien in Utrecht. Dat circus heeft veel wilde dieren en er is al jaren weerstand tegen in de stad.
Enkele maanden geleden zei spreekstalmeester Kevin van Geet tegen RTV Utrecht dat politici weten helemaal niets weten van circusdieren en dat ze ook nooit langskomen om te zien hoe het eraan toe gaat.
"De dieren zijn hier geboren of zitten hier al langer dan tien jaar. Het is een deel van onze familie. We houden van onze dieren en hebben er een hechte band mee. Als mensen je dan uitmaken voor dierenbeul doet dat gewoon pijn in je hart", aldus Van Geet in september.
In 2012 hebben ongeveer 22 circussen opgetreden in Nederland met in totaal 190 dieren, zegt het ministerie. Ongeveer 16 daarvan hebben acts met wilde dieren. In die circussen werden in totaal 15 wilde diersoorten geteld met in totaal 119 dieren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.