Kraan uit dak gehesen, buren nog niet naar huis

IJSSELSTEIN - De mobiele kraan die zaterdagochtend op een woning viel in IJsselstein, is uit het dak gehesen en geborgen. Voor de werkzaamheden werden 32 woningen uit voorzorg ontruimd. De meeste bewoners zijn terug naar huis, behalve die van het getroffen huis en de twee naastgelegen woningen.
De kraan met manbak was gehuurd door een man die zijn vriendin op spectaculaire wijze ten huwelijk wilde vragen. Maar het ging verkeerd: het werktuig viel bovenop het dak van de buren. De man wist op tijd uit het bakje te springen en raakte niet gewond. Tijdens de berging ging het opnieuw mis en viel de kraanarm voor de tweede keer op het huis.
De Maria van Henegouwenstraat werd afgesloten en grotendeels ontruimd. Eén van de bewoners is bedlederig en moest door ambulancepersoneel naar een andere plek worden gebracht. Anderen konden terecht in het gemeentehuis, waar gezorgd werd voor eten en drinken. Rond etenstijd werd boerenkoolstamppot geserveerd.

INSPECTIE

Maandag volgt verder onderzoek naar de staat van de getroffen woning en de twee woningen daarnaast. Een inspecteur van Bouw- en Woningtoezicht vond het zaterdag niet verstandig dat de twee buurgezinnen hun woning weer direct betrokken, zo liet een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht weten. Om hoeveel mensen het totaal gaat wist de zegsman niet.
Waardoor de kraan omviel is nog niet duidelijk. Volgens Lion Verhagen, directeur Vereniging Verticaal Transport, kan een machine die stabiel staat ruim veertig ton tillen. "Bij zo'n ongeluk kijk je eerst naar de stempels, of die wel ver genoeg uitstaan."

BURGEMEESTER

Burgemeester Marianne Kallen bezocht zaterdagmiddag de getroffen straat. "Het is tragisch dat zoiets moois als een huwelijksaanzoek op deze manier verloopt. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen", zei ze. De man die de spectaculaire actie ondernam was erg geschrokken. De politie heeft hem gehoord en vond het goed dat hij met zijn verloofde vertrok. Het stel zou kaartjes hebben voor een weekendje Parijs. Het huwelijksaanzoek is naar verluid geaccepteerd.

Kraan uit dak gehesen en geborgen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.