RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Rapport over provincie: Bloeiende economie bedreigt leefbaarheid

1/2
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht staat er economisch goed voor, maar de leefbaarheid staat wel onder druk. Dat zijn de voornaamste conclusies van rapport 'de Staat van Utrecht', dat maandagmiddag wordt gepresenteerd. Hoofdlijnen van het onderzoek zijn al in handen van RTV Utrecht.

Het onderzoek is uitgevoerd door de organisatie Utrecht 2040, waarbij tweehonderd bedrijven, maatschappelijke organisaties, de provincie en onderwijsinstellingen betrokken zijn. De partijen willen weten hoe de provincie er in 2040 voorstaat en wat de kansen en bedreigingen zijn op het gebied van onder meer onderwijs, natuur, leefbaarheid, economie en welzijn.

Het rapport levert aan de ene kant veel positief nieuws op. Utrecht heeft volgens de onderzoekers namelijk de hoogste werkgelegenheid, de laagste werkloosheid en de hoogst opgeleide bevolking van Nederland. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts is daar tevreden over: "Utrecht is een topregio. We staan er economisch goed voor. Dat wisten we al, maar dat zie je ook nu weer terug in de cijfers."


ZORGELIJK

De keerzijde van het succes is dat de bereikbaarheid, luchtkwaliteit en betaalbaarheid van woningen in Utrecht behoorlijk onder druk staan. Dat vindt de provincie zorgelijk. Voorzitter Joris Hogenboom van Utrecht 2040 is daar ook bezorgd over. "Er is bijvoorbeeld veel verkeer en dat zorgt voor veel fijnstof in de lucht. Wat dat betreft doen we het niet goed. "

Hogeboom is geschrokken van het hoge percentage eenzame Utrechters: "In veel dorpen en steden voelt zo'n dertig procent van de inwoners zich eenzaam. In een gemeente als Nieuwegein ligt dat percentage zelfs nog hoger."

Hogenboom, ook directeur van Natuur- en Milieu Federatie Utrecht, vindt het dan ook tijd om tot actie over te gaan. Hij is hoopvol, al moeten bedrijfsleven, politiek en de rest van de samenleving de komende jaren samen aan hard aan oplossingen gaan werken.


VERKIEZINGEN

Alle partijen die betrokken zijn bij het onderzoek, waaronder de Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, Utrechtse bedrijven, de provincie Utrecht en de GGD, gaan volgend jaar overleggen over de resultaten van het rapport. Met de Provinciale Statenverkiezingen in het vooruitzicht is het volgens gedeputeerde Mariëtte Pennarts hét moment om het dan ook over de problemen en kansen van Utrecht te gaan hebben.

De presentatie van het hele rapport 'Staat van Utrecht', met daarin alle cijfers over de Utrechtse samenleving, natuur en economie, is maandagmiddag in Utrecht.


Bezoek ook:
- Locatie waar het rapport te downloaden is (vanaf maandag na 16u)


Nieuwsoverzicht