Maatregelen vogelgriep versoepeld

PROVINCIE UTRECHT - De maatregelen tegen vogelgriep zijn om middernacht versoepeld. Dat betekent dat nu ook in het westen van het land pluimveehouders weer dieren naar hun stallen mogen brengen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft dat zondag bekendgemaakt.
De afgelopen twee weken zijn er geen nieuwe besmettingen met vogelgriep vastgesteld. Voor heel Nederland, met uitzondering van de 10-kilometergebieden, gelden daarom vanaf maandag dezelfde maatregelen.
De regio's waarin Nederland is opgedeeld, komen te vervallen. Wel blijven de scherpe hygiëneregels van kracht. Op de naleving daarvan wordt met onaangekondigde controles toegezien.

REINIGEN

Ook blijft het verzamelverbod en de ophok- en afschermplicht van kracht, net als de speciale regeling voor mensen die pluimveebedrijven bezoeken. Transportwagens mogen maximaal één pluimveebedrijf per rit bezoeken. Daarna moeten ze opnieuw gereinigd en ontsmet worden.
De huidige vogelgriep brak half november uit. De griep is waarschijnlijk door wilde eenden overgebracht. De besmette bedrijven liggen in Hekendorp, Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude. Hier blijven de 10-kilometerzones gelden met daarbinnen een totaal vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.