Pilot extra inzet toezichthouders uitgebreid

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat de pilot met extra toezichthouders in de wijken uitbreiden en verlengen. Volgens burgemeester Jan van Zanen verloopt de proef erg goed. Uit de eerste resultaten blijkt onder meer dat het aantal inbraken in sommige buurten met 60 procent is afgenomen.
Als een team van zes toezichthouders twee weken lang in een buurt of wijk rondlopen, daalt niet alleen het aantal woninginbraken. Ook zijn er minder autokraken en vernielingen, schrijft het Algemeen Dagblad, die met de burgemeester over de pilot sprak.
De extra toezichthouders worden vanaf augustus ingezet nadat was gebleken dat er een forse toename was in de kleine criminaliteit in de wijken. Volgens Van Zanen blijven de cijfers ook na vertrek van de toezichthouders enkele weken laag, om vervolgens wel weer te stijgen.

VOORLICHTING

Het werk van de toezichthouders bestaat niet alleen uit surveilleren. Het gaat ook om voorlichting geven en om het checken van auto's en sloten. Van Zanen is vooral te spreken over de betere samenwerking tussen gemeente en politie. Vanwege het project wordt vaker overlegd.
De pilot is verlengd tot juni 2015. Daarna moet de gemeenteraad bepalen of de inzet van de extra toezichthouders structureel wordt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.