Spoorpersoneel kampt vaak met geweld

UTRECHT - Van de conducteurs en machinisten werd 64 procent het afgelopen jaar één of meerdere keren geconfronteerd met agressie. Bijna tweederde had te maken met lichamelijk geweld. Dat blijkt uit een enquête onder 873 leden van spoorvakbond VVMC in samenwerking met het AD.
Schreeuwen, schelden en intimidatie zijn haast normaal. Ook bedreiging, spugen en duwen komen veelvuldig voor, blijkt uit het onderzoek. Maar het kan nog erger. Zo werd er een conducteur uit de trein gegooid, een andere medewerker naar de keel gegrepen en eentje kreeg urine in het gezicht, aldus een greep uit de meldingen. Slechts 11 procent zegt zich nooit onveilig te voelen.

SCHOKKEND

De treinmedewerkers willen meer inzet van beveiliging en politie. De bond zegt dat de 'schokkende' uitkomsten aantonen dat het de spuigaten uitloopt en vindt dat NS en politiek maatregelen moeten nemen.
De VVMC zegt een jaar geleden al een brandbrief over agressie en geweld naar minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie te hebben gestuurd. De vakorganisatie wil opnieuw met hem in gesprek als hij op 20 januari in Amsterdam een werkbezoek brengt aan het spoorpersoneel, dat dan in groten getale aanwezig zal zijn.

SCHADEVERGOEDING

De NS zegt dat ze samen met de politie agressie probeert te voorkomen door bijvoorbeeld camera's in te zetten en maximale schadevergoedingen te eisen. Ook wordt veel verwacht van de ingebruikname van poortjes op stations, die zwartrijden en daarmee agressie en overlast tegengaan.
Het Utrechtse bedrijf, dat spreekt van een maatschappelijk probleem, investeert jaarlijks meer dan 100 miljoen euro in maatregelen voor preventie en toezicht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.