"Grootste deel wietteelt gaat grens over"

UTRECHT - Ruim driekwart van de wiet die in Nederland geteeld wordt, gaat naar het buitenland. Dat staat in een nieuw onderzoek dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Utrecht gaat intussen door met de plannen voor een eigen wietclub.
Volgens het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) wordt naar schatting 78 tot 91 procent van de wiet de grens over gesmokkeld. Als ook de consumptie van wiet door buitenlanders in Nederland wordt meegeteld, dan bedraagt de export 86 tot 95 procent, aldus het WODC.
Volgens de minister heeft het vanwege de export geen zin om de cannabisteelt voor de Nederlandse coffeeshops te reguleren. De illegale teelt blijft dan toch nog bestaan voor de export, redeneert hij. Het kabinet houdt daarom vast aan het huidige beleid om de teelt hard aan te pakken. Volgens Opstelten is regulering bovendien in strijd met internationale verdragen.

LEGALISEREN

Veel gemeenten, waaronder Utrecht, willen af van de illegaliteit. De stad redeneert onder meer dat legale teelt van wiet veel branden door onveilige kwekerijen voorkomt, zorgt voor veel minder politie-inzet en de georganiseerde misdaad de pas afsnijdt. Bovendien kan de kwaliteit veel beter in de gaten worden gehouden.
In het Algemeen Dagblad zegt wethouder Victor Everhardt dat hij blijft proberen om een wietclub van de grond te krijgen. Hij put daarbij hoop uit de uitspraak van de rechter in Groningen die twee henneptelers weigerde straf te geven omdat ze hun teelt netjes hadden geregeld en belasting betaalden.
Everhardt volgt de ontwikkelingen in Amsterdam nauwgezet, waar inmiddels een wietclub is opgericht. De vraag is of die wordt gedoogd door het Openbaar Ministerie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.