BRU: Termijn afschaffing te kort

PROVINCIE UTRECHT - De Eerste Kamer heeft in de nacht van dinsdag op woensdag ingestemd met de wet Afschaffing Plusregio's. Dat er een einde zou komen aan de samenwerking rond zeven stedelijke gebieden in Nederland was geen verrassing.
Het Bestuur Regio Utrecht (BRU), dat bijvoorbeeld gaat over het openbaar vervoer, noemt de termijn waarop alles nu moet worden geregeld 'onrealistisch kort'. De stadsregio's moeten hun taken overdragen aan gemeenten of de provincie.
De stadsregio's rond Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven-Helmond, Enschede-Hengelo en Arnhem-Nijmegen dateren uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Het plan was toen dat de grote steden een eigen bestuurslaag zouden gaan vormen. Dat is uiteindelijk niet gebeurd.
De zeven stadsregio's vertegenwoordigen samen 104 gemeenten met ruim zes miljoen inwoners. Sinds 1 januari 2006 vertegenwoordigt het BRU negen gemeenten: Bunnik, De Bilt, Houten, Stichtse Vecht (als opvolger van de gemeente Maarssen per 1-1-2011), Nieuwegein, Utrecht, Vianen, IJsselstein en Zeist. De regio heeft een oppervlakte van zo'n 509 vierkante kilometer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.