Daling huizenverkoop grootst in de provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - De verkoop van huizen in de provincie Utrecht is in november met ruim 25 procent gedaald ten opzichte van oktober. Het is de grootste daling van alle provincies. Volgens het Kadaster werden er in oktober 1302 Utrechtse woningen verkocht, tegen 974 in november. Niets om zorgen over te maken, zeggen makelaars.
"We hebben het hiervoor heel goed gedaan", zegt Kasper Goris van Brecheisen Makelaars. "Als het dan ietsje minder wordt, valt dat direct terug te zien in de cijfers." Hij denkt dat de teruggang vooral te maken heeft met landelijke zaken.
Vooral de regeling dat mensen tot een ton belastingvrij mogen schenken, op voorwaarde dat het in een woning wordt gestoken, heeft geleid tot veel extra verkopen, zegt Goris. "Dat kan tot eind van het jaar, maar alle woningen die nu nog worden verkocht, worden pas volgend jaar overgedragen." Volgens Roland de Ruiter van De Ruiter Makelaarshuis in Amersfoort heeft de regeling vooral vlak vóór de zomer veel opgeleverd.

LAGER PITJE

De Ruiter is ook niet verrast over de cijfers. Omdat de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) de verkoop op een eerder moment registreert, had hij de teruggang van november al aan zien komen. Na de zomer kwamen de verkopen op een lager pitje te staan en dat is nu terug te zien in de cijfers, zegt De Ruiter.
"Die teruggang had te maken met dalend consumentenvertrouwen", zegt De Ruiter."Na de zomer is er altijd een klein dalletje, maar nu viel die samen met slecht wereldnieuws, zoals het neerstorten van de MH17 en de boycot van Rusland."

TOURSTART

Zowel Goris als De Ruiter ziet de woningmarkt steeds meer uit het dal klimmen. "In Utrecht gebeurt er volgend jaar veel, zoals de Tour en allerlei ontwikkelingen in het Stationsgebied. Dat zal een positief effect hebben op de huizenverkoop in de stad", zegt Goris.
De Ruiter zegt dat mensen inmiddels wel gewend zijn geraakt aan slecht wereldnieuws en hij voorziet dan ook een algemene opleving van de markt. De Amersfoortse makelaar vreest wel voor jonge starters. "Die kunnen volgend jaar minder lenen en dat ga je terugzien op de markt voor tweekamerflatjes", zegt hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.