Burgemeester Utrecht wijst thuisprostitutie af

UTRECHT - Utrecht wil geen prostitutie in woonhuizen. Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen in een brief aan de gemeenteraad. Raadsleden hadden hem gevraagd om thuisprostitutie tijdelijk toe te staan, nu de gemeente de rosse buurt bij het Zandpad heeft gesloten.
Het stadsbestuur is bang dat als de vrouwen vanuit huis gaan werken er te weinig toezicht is en dat er gevaar voor de volksgezondheid dreigt. Ook vreest de gemeente misstanden en overlast voor de buren. Het afgelopen heeft de gemeente 24 keer ingegrepen tegen thuisprostitutie. In vier gevallen ging het om vrouwen die vroeger een bootje in de Vecht hadden.

ZANDPAD

Utrecht sloot de prostitutiezone aan het Zandpad in 2013. De gemeente schrapte alle vergunningen van de seksboten die daar lagen, omdat er dingen waren gebeurd die het daglicht niet konden verdragen.
Utrecht kan in het voorjaar van 2017 weer seksramen openen, schrijft Van Zanen aan de gemeenteraad. Die komen in containers in de buurt van het Zandpad. De gemeente wilde dat wel eerder rond hebben, maar kon geen investeerder vinden. Daardoor is al zoveel vertraging opgelopen, dat het geen zin meer heeft een tijdelijke locatie voor raamprostituees in te richten.

TE TRAAG

Collegepartij GroenLinks is ontevreden over de brief. "Het gaat allemaal te traag, het college straalt geen urgentie uit. Straks verdwijnen alle sekswerkers van onze radar." GroenLinks wil dat de gemeente desnoods zelf een prostitutiezone bouwt en de exploitatie dan in handen legt van een maatschappelijke organisatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.