Politiek baalt van uitblijven oplossing Zandpad

UTRECHT - GroenLinks en D66 in Utrecht zijn boos op het stadsbestuur dat er nog steeds geen oplossing is voor prostituees in de stad. De gemeente sloot de ramen op het Zandpad en in de Hardebollenstraat in 2013 vanwege vermeende mensenhandel.
Tegelijkertijd beloofde het college dat er snel een tijdelijke oplossing zou komen voor de dames die er werken. Maar donderdag werd bekend dat die er nog steeds niet is en dat veel dames daardoor illegaal aan het werk zijn.
GroenLinks-raadslid Steven de Vries is er niet over te spreken. "Opnieuw lopen we vertraging op, dus we zijn 'not amused'. Het was een logische maatregel om het Zandpad te sluiten. Als je misstanden tegenkomt, kan je niet anders als gemeente. Maar als je tegelijkertijd beseft dat daardoor nu ook vrouwen de illegale prostitutie in gedwongen zijn, kan je je afvragen of je per saldo wel wat bent opgeschoten."
Ook D66 is niet te spreken over de vertraging. "D66 wil zo snel als redelijkerwijs mogelijk is een schone prostitutiesector mogelijk maken", zegt raadslid Selma Bas. "Die afspraak hebben we als stad al anderhalf jaar geleden gemaakt om de kwetsbare vrouwen te beschermen. De vertraging is daarom de zoveelste bittere pil."
GroenLinks wil binnenkort in debat met burgemeester Van Zanen. De fractie wil dan opnieuw voorstellen thuisprostitutie te legaliseren. Donderdag werd uit een schrijven van Van Zanen aan de gemeenteraad echter opnieuw duidelijk dat de gemeente daar niets in ziet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.