Onderzoek: Straks nog maar twee Utrechtse gemeenten

PROVINCIE UTRECHT - Nederland gaat helemaal op de schop. Nu zijn er nog 400 zelfstandige gemeenten, maar daar blijven er maar 57 van over. In de provincie Utrecht zijn straks nog maar twee opties: u woont in Utrecht of in Amersfoort.
Dat is de uitkomst van onderzoek door de Atlas voor Gemeenten. Dit Utrechtse bureau bestaat tien jaar en om dat te vieren is studie gedaan naar gemeentelijke herindelingen.
Volgens de onderzoekers zijn er in Nederland 57 steden die alle benodigde voorzieningen als ziekenhuizen, theaters en winkelvoorzieningen zelf in huis hebben. Deze steden vormen straks de kern van de nieuwe gemeenten. Vervolgens hebben de onderzoekers gekeken waar de inwoners van plaatsen rond de kern het liefst heen gaan.
"We hebben geprobeerd met een objectieve methode in kaart te brengen welke regio's het meeste met elkaar te maken hebben, maar emoties spelen natuurlijk ook mee. Dit ligt heel gevoelig, ook politiek. Als dit al gebeurt, is het pas over tientallen jaren", zegt Gerard Marlet van de Atlas voor Gemeenten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.