Groot alarm om gevaarlijke xtc-pillen

UTRECHT - Er zijn levensgevaarlijke xtc-pillen in omloop. De schildvormige pillen met het logo van Superman erop hebben een zeer hoge dosering van de gevaarlijke stof PMMA. Het Trimbos instituut in Utrecht slaat alarm omdat er bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) een als xtc verkocht tablet werd ingeleverd met de gevaarlijke stof PMMA erin.
Het Trimbos heeft alle instellingen voor verslavingszorg en medische diensten op de hoogte gesteld van de pillen. "Men is in opperste staat van alertheid", aldus het instituut.
Normaal gesproken zit in xtc de werkzame stof MDMA. Het gevaar met pillen waar PMMA in zit, is dat het effect van deze stof veel later optreedt, waardoor gebruikers denken meer van de drug te moeten en kunnen nemen.
Uren na het innemen van de pil kunnen ernstige lichamelijke klachten optreden, zoals een verhoogde hartslag en extreem hoge lichaamstemperatuur. Dat kan dodelijk zijn.
Het Trimbos-instituut roept mensen op de pillen met Supermanlogo te laten testen. Omdat de meeste testcentra echter pas na de feestdagen weer open zijn, ontraadt de instelling het gebruik van xtc ten zeerste.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.