Ebolapatiënt in UMC Utrecht niet meer besmettelijk

UTRECHT - De Nigeriaanse hulpverlener die met ebola was opgenomen in het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht, is niet meer besmettelijk. Dat meldt het RIVM.
De man is overgeplaatst naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht, waar hij verder kan genezen. Daarna mag hij terug naar zijn thuisland. De Nigeriaan werd begin deze maand in het ziekenhuis opgenomen maar uit laboratoriumtesten blijkt dat de man niet meer besmettelijk is.

ISOLATIE

De hulpverlener werd in Utrecht in strikte isolatie verpleegd door speciaal getraind medisch personeel. De komende drie weken wordt gecontroleerd of zij ook besmet zijn geraakt met de ernstige ziekte.
Het Calamiteitenhospitaal heeft speciale ruimtes met een luchtdruk die ervoor zorgt dat er nooit een virus van binnen naar buiten kan gaan. Ook gaan er altijd minimaal twee personeelsleden naar binnen, zodat ze elkaar in de gaten kunnen houden.

VOCHT

Jaap van Dissel, directeur van het RIVM, zegt dat bij ebolapatiënten onder meer wordt gekeken naar hoeveel vocht iemand verliest. Hij kan niet zeggen of er experimentele medicijnen zijn gebruikt bij de behandeling van de man.
Het was de eerste keer dat een buitenlandse ebolapatiënt in Nederland is verpleegd. De man is militair van de Verenigde Naties Vredesmacht in Liberia, die een bijdrage levert aan de bestrijding van ebola door te zorgen dat hulpverleners veilig hun werk kunnen doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.