Utrechts Kamerlid Voortman lekte naam ombudsman niet

UTRECHT - GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman uit Utrecht is ten onrechte aangemerkt als verdachte. Volgens het Openbaar Ministerie heeft ze niet naar de media gelekt wie kandidaat was om Nationale ombudsman te worden.
Het Kamerlid werd deze zomer een maand lang door GroenLinks geschorst omdat ze de informatie zou hebben gelekt. Ze ontkende en krijgt nu dus gelijk van de Rijksrecherche.
Volgens de onderzoekers stond er een naam in de mail die naar de media is verstuurd die Voortman niet kon weten. Daarop heeft het OM besloten de Utrechtse niet langer te verdenken. Wie dan wel heeft gelekt, is niet te zeggen. Er zijn geen andere verdachten in het onderzoek naar voren gekomen, zegt het OM.
Voortman kwam in beeld omdat ze een van de weinige Kamerleden was die de vertrouwelijke stukken met de namen van de kandidaten had gelezen. Bovendien erkende ze dat ze met andere Kamerleden over de stukken had gesproken.
Het OM kan haar ook niet vervolgen omdat ze de geheime stukken met collega's heeft gesproken. Die andere Kamerleden hadden namelijk ook zelf het recht om de vertrouwelijke documenten in te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.