Boete dronezaak belooft weinig goeds voor Utrechter

UTRECHT - Voor het eerst heeft een rechter een boete opgelegd wegens het illegaal gebruik van een drone. De Vlaardingse persfotograaf Roel Dijkstra moet 1000 euro betalen, waarvan 750 euro voorwaardelijk. De uitspraak belooft weinig goeds voor de Utrechter Jelte Keur, die met een drone een veelbekeken video maakte van de Domtoren.
Dijkstra werd veroordeeld omdat hij in juli 2013 in Vlaardingen met een drone foto's had gemaakt. Hij heeft daarmee volgens de kantonrechter de Regeling modelvliegen overtreden.
De persfotograaf legt zich niet neer bij de uitspraak. Volgens hem gaat het om een principiële zaak en hij gaat dan ook in hoger beroep. Hij wil toetsen of het voor fotojournalisten wel mogelijk is een drone te gebruiken. De Luchtvaartwet zou voor journalisten onwerkbaar zijn.

POLYNORM

Het is volgens het Openbaar Ministerie de eerste keer dat de rechter een uitspraak heeft gedaan over de toelaatbaarheid van drones. Eerdere zaken werden met een schikking afgedaan. Zo moest filmmaker Henk van Boeijen twee boetes van 300 euro betalen omdat hij met zijn drone beelden had gemaakt van de grote brand bij Polynorm in Bunschoten deze zomer.
Volgens het Openbaar Ministerie zijn dit jaar tussen de tien en vijftien vergelijkbare zaken binnengekomen, onder meer de video van de Domtoren. Of die zaak ook voor de rechter komt, is nog niet bekend.
Als Jelte Keur toch een boete krijgt voor zijn beelden, hoeft hij daar niet alleen voor op te draaien. Droneproducent V-Nix Aerial Systems heeft al toegezegd mee te betalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.