Veel ongelukjes met wapens bij Defensie

BAARN - Defensiepersoneel heeft de afgelopen twee jaar 183 keer per ongeluk geschoten met een wapen. Dat blijkt uit cijfers van Defensie die zijn opgevraagd door advocaat Sébas Diekstra. Hij wil aantonen dat schietincidenten vaak voorkomen.
Verreweg de meeste onbedoelde schoten worden gelost door medewerkers van de Koninklijke Marechaussee, zoals een schot in het hoofdgebouw van de Marechaussee Brigade in Baarn. De meeste incidenten zijn echter bij het laden en ontladen van wapens op Schiphol. Daar is al rekening mee gehouden, want de kogels kunnen daarbij veilig worden opgevangen.
Het meest opzienbarende voorval was in oktober dit jaar. Op een marineschip in de Golf van Aden werd per ongeluk geschoten met een 127-millimeter kanon. Ook werd een schot gelost in de 'intelruimte' door iemand van de luchtmacht in Mazar-e-Sharif in Afghanistan.

STELSELMATIG

Diekstra staat geregeld militairen en agenten bij die betrokken zijn bij schietincidenten. Hij vroeg de cijfers op om aan te tonen dat het om een stelselmatig probleem gaat.
Volgens de advocaat doet de leiding achteraf vaak alsof sprake is van een zeer uitzonderlijke situatie waarbij de medewerker niet goed heeft opgelet. De advocaat vindt dat er meer aandacht moet worden besteed aan het voorkomen van de onbedoelde schoten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.