Onderzoek OM naar Strukton en Ballast Nedam

UTRECHT - Het Utrechtse bouwbedrijf Strukton en bouwer Ballast Nedam uit Nieuwegein zijn onderdeel van een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar fraude bij de aanleg van de A2- tunnel in Maastricht. Det meldt dagblad De Limburger. De bedrijven zouden betrokken zijn bij gesjoemel met betalingen aan buitenlandse werknemers.
Het onderzoek van het OM spitst zich volgens de krant toe op onderaannemer Atlanco Rimec, die maandelijks duizend euro op het salaris van Portugese en Poolse werknemers zou inhouden voor huisvestings- en reiskosten. Ook zou de urenregistratie niet kloppen.
De Limburger/Limburgs Dagblad meldt dat de algemeen directeur van projectorganisatie Avenue2, waarin beide bedrijven samenwerken, en een andere manager in november zijn verhoord. Strukton bevestigt dat met managers is gesproken vanwege een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar arbeidstijden, maar zegt niets te weten over onregelmatigheden.
Na klachten van vakbonden besloot Avenue2 overigens een deel van het ingehouden loon alsnog uit te betalen aan de betrokken Portugese en Poolse werknemers.
Naar aanleiding van deze zaak wordt een nieuwe wet voorbereid waarin aannemers ook verantwoordelijk zijn voor het gedrag van onderaannemers. Volgens het OM is het onderzoek naar de fraude bijna afgerond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.