Vuurwerkverkopers verwachten evenveel handel als vorig jaar

PROVINCIE UTRECHT - De officiële vuurwerkverkoop is om 8.00 uur begonnen. Tot en met woensdag kunnen mensen bij de vastgestelde verkooppunten hun knallers, potten en pijlen afhalen. Afsteken mag op Oudjaarsavond tussen 18.00 en 02.00 uur.
De periode waarin consumenten vuurwerk mogen afsteken zijn dit jaar ingekort. In voorgaande jaren was het op 31 december al vanaf 10.00 uur toegestaan. De vuurwerkbranche verwacht dat er uiteindelijk ongeveer evenveel vuurwerk als vorig jaar wordt verkocht. Toen ging er voor 65 miljoen euro de lucht in.

EERSTE KLANTEN

Bij Hooijer Vuurwerk in Soest stonden om 7.30 uur de eerste klanten al voor de deur. Eigenaar Evert Hooijer liet ze vanwege de kou alvast binnen, maar de verkoop startte toch echt pas om 8.00 uur. Hij rekent op zo'n 500 tot 700 kopers per dag.
Hooijer meldt vanachter zijn toonbank dat er dit jaar weliswaar minder klanten zijn, maar die hebben wel meer dan anders te besteden. De voorkeur lijkt meer en meer uit te gaan naar siervuurwerk. Dat is volgens hem een logisch gevolg van de nieuwe vuurwerktijden, waardoor het afsteken pas begint als het donker is.

TRADITIE VERDWIJNT

De Stichting Maatschappij en Veiligheid voorspelde vorige week dat de gewoonte om knallend afscheid te nemen van het nieuwe jaar langzaam verdwijnt. "Steeds meer mensen vinden dat je er wel heel veel voor over moet hebben om deze traditie nog in stand te houden'', zei directeur Ingrid de Jong.
De Jong wees onder meer op het aantal gewonden, de schadepost voor gemeenten en de enorme inzet van hulpdiensten. Bovendien wordt het illegale vuurwerk steeds gevaarlijker. De SMV vermoedt dat de nieuwe regels een opmaat zijn naar nog strengere voorschriften. Ze voorziet een verschuiving naar centraal georganiseerde vuurwerkshows.

SCHADE

Volgens een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars ligt de schade aan particuliere eigendommen in Nederland jaarlijks tussen de 10 en 20 miljoen euro. Het gaat dan alleen nog maar om schade aan woningen en auto's en niet aan gemeentelijke eigendommen, zoals straatmeubilair als parkeermeters. Die lopen soms op tot in de honderdduizenden euro's per gemeente.

Eerste vuurwerkkopers in Soest
Vuurwerkverkopers verwachten evenveel handel als vorig jaar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.