Weerbureaus: 2014 kende geen enkele ijsdag

DE BILT/ZEIST - Ondanks de koude dagen na Kerst is het dit jaar niet gekomen tot een officiële ijsdag in De Bilt. Op geen enkele dag in 2014 lag de maximumtemperatuur lager dan het vriespunt. Het is voor het eerst sinds 1990 dat dit is gebeurd, volgens de meteorologen van weeronline.nl in Zeist.
Vorig jaar waren er nog dertien ijsdagen. Sinds 1901 is het maar negen keer gebeurd dat een jaar geen ijsdag kende. Zondag was de koudste dag en nacht van het jaar. Maar zelfs die koude nacht is goed geweest voor een 'warmterecord'. Met -3,3 graden Celsius in De Bilt lag de temperatuur in de koudste nacht van het jaar niet eerder zo hoog.

WARMSTE JAAR

2014 was het warmste jaar sinds zeker 1706. De temperatuur was gemiddeld 11,7 graden Celsius , terwijl 10,2 graden normaal is. Daarmee is het record van 11,2 graden uit 2007 en 2006 definitief verpulverd.
Het warme weer werd veroorzaakt door zuidelijke winden die warme lucht aanvoerden. De maanden januari, februari, maart, april, juli, september, oktober en november waren uitzonderlijk warm. Alleen augustus was flink kouder dan gebruikelijk.
2014 jaar eindigt ook op de zevende plek in de lijst met zonnigste jaren. De totale neerslag dit jaar valt echter niet uit de toon en was ongeveer normaal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.