Uitbater: Naam Ubica beter dan Hoppe

UTRECHT - De nieuwe kroeg aan de Ganzenmarkt in Utrecht verandert de omstreden naam Hoppe in Ubica. Uitbater Stefan Elvers moest de naam aanpassen van een boze collega, maar hij is er achteraf wel blij mee.
Met de naamsverandering voorkomt het café een rechtszaak van het Amsterdamse Café Hoppe aan het Spui. Die heeft de naam als merk vastgelegd en klaagde dat twee Hoppe's voor verwarring zou zorgen. Daarop zegde Elvers toe dat hij de naam zou veranderen.
Elvers zegt tegen RTV Utrecht dat hij achteraf wel blij is met de nieuwe naam, die verwijst naar het roemruchte verleden van het pand. "Als ik mensen vertelde dat we aan de Ganzenmarkt zitten, kreeg ik altijd de vraag: 'Waar is dat'. Als ik vervolgens de naam Ubica noemde, wist iedereen het direct te vinden."

KRAKERS

De naam Ubica is afkomstig van de matrassenfabriek die jarenlang in het gebouw zat. In 1989 kwamen de gebouwen leeg te staan na een brand. Enkele jaren later trokken krakers in de twee historische panden recht tegenover het stadhuis en werd de naam Ubica synoniem met het krakersbolwerk.
De omstreden Utrechtse huisbaas Vloet verkocht het pand vervolgens aan een projectontwikkelaar. Die liet de krakers in mei 2013 uit het pand zetten. Na een onstuimig verlopen ontruiming kon hij beginnen met de verbouwing.
In voormalige Ubicapanden zitten nu twee kroegen en hotel Mother Goose.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.