RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bewoners Hagestein in actie tegen komst windmolens

1/4
HAGESTEIN -

Inwoners van Hagestein protesteren tegen de komst van drie windmolens in de polder Autena. Onlangs heeft de gemeente Vianen de bouwvergunning voor de turbines toegezegd. De bewoners startten een rechtszaak.

Onderzoek van onder andere Eneco heeft uitgewezen dat het gebied langs de A2 tussen knooppunt Everdingen en de Autenasekade in Vianen de beste locatie is. De gemeente denkt met de komst van de 165,5 meter hoge turbines aan de energiedoelen te kunnen voldoen.


PROTEST

Bij bewoners stuiten de plannen op protest, bijna duizend protesten werden ingediend tegen de komst van windmolens in het beschermd Ecologisch Hoofdstructuurgebied in het Groene Hart. Inwoners maken zich onder andere zorgen over de gezondheidsrisico's, horizonvervuiling en aantasting van het landschap en van het natuurgebied.

Van de duizend protesten werden er twee ontvankelijk verklaard. Die lopen nog bij de Raad van State. Op 13 januari buigt de voorzieningenrechter zich over een schorsingsverzoek om de plannen te dwarsbomen.

Dinsdag demonstreerden de boze bewoners tegen de windmolens. Zo'n tien mensen met spandoeken verzamelden zich in de polder Autena. Een van de tegenstanders is Betty Baars. Samen met haar man runt ze een biologisch pluimveebedrijf met 36.000 kippen.


BEDREIGING

De turbines bederven volgens Baars het uitzicht, maar dat is volgens haar niet het grootste probleem. Baars: "Ik vrees dat de hennen last gaan krijgen van de slagschaduw en het zwiepen van de wieken. Kippen ervaren beweging vanuit de lucht als een bedreiging. Ook zullen ze last hebben van het geluid, want onze dieren leven buiten."

De gemeente wilde nu niet op de zaak reageren.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -