OM eist werkstraf en behandeling voor klikobranden Houten

HOUTEN - De 21-jarige man die wordt verdacht van zeven klikobranden in Houten verdient een werkstraf van honderd uur en drie maanden voorwaardelijke jeugddetentie. De nadruk moet daarbij liggen op zijn behandeling. Dat eiste het Openbaar Ministerie dinsdagmorgen bij de behandeling van de rechtszaak in Utrecht.
Volgens psychologisch onderzoek is de man zwakbegaafd en verminderd toerekeningsvatbaar. De verdachte bekende dat hij zeven keer brand heeft gesticht en voegde eraan toe dat hij er veel spijt van heeft. Het zien van de uitrukkende hulpdiensten gaf hem naar eigen zeggen een kick.
De advocaat van de man betoogt dat haar cliënt de gevolgen van zijn daden niet kon overzien. Tegen RTV Utrecht zei ze dat de man blij is dat de politie hem heeft gestopt en dat hij met een psycholoog aan zijn geestelijke gesteldheid gaat werken.
Houten werd in augustus en september diverse keren opgeschrikt nadat afvalbakken in brand waren gestoken. Daarbij vloog ook een keer een schuur in brand. "Ik begrijp dat je het leuk vindt om een fikkie te stoken", zei een van de slachtoffers in de rechtszaal, "maar dat iemand dat moedwillig in een tuin doet, daar ben ik heel boos over. De vlammen kwamen tot over het dak en de brand had over kunnen slaan naar mijn huis."
De rechter doet over twee weken uitspraak.

De dader van de klikobranden in Houten stond dinsdag voor de rechter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.