Hulpdiensten verwachten drukte tijdens Oud en Nieuw

PROVINCIE UTRECHT - Politie, brandweer en ambulances in de hele provincie Utrecht zetten vandaag en morgen extra eenheden in vanwege de verwachte drukte tijdens Oud en Nieuw. Doorgaans is het voor de hulpdiensten de drukste dag van het jaar en ook tijdens deze jaarwisseling wordt daar rekening mee gehouden.
"We hebben met name in Utrecht en Amersfoort beroepsbrandweermensen die op de post zitten", vertelt Nick van Schaick van de brandweer. "De overige posten binnen de regio hebben allemaal vrijwilligers, die moeten dus als de pieper gaat van huis af naar de kazerne en voor de veiligheid paraat staan tijdens oud en nieuw."
Volgens Van Schaick is de dienst tijdens oudjaarsnacht populair onder brandweerlieden. "Je hebt gegarandeerd eigenlijk altijd wel een uitruk. Ze zitten er echt klaar voor, want je weet 99 procent zeker dat er alarmeringen komen"

AMBULANCE

De Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) verwacht dat het druk wordt tijdens Oud en Nieuw. Daarom worden er meer ambulances en extra personeel ingezet, vooral vanwege vuurwerkongelukken.
"Rond de stad Utrecht en Amersfoort zetten we het zwaarst in omdat daar de meeste meldingen vandaan komen. In de regio hebben we gewoon de standaard bezetting van 13 ambulances en daar doen we er 8 bij, dus dan hebben we 21 ambulances rond Oud en Nieuw rondrijden", aldus John van Engelen van de RAVU.
In tegenstelling tot brandweerlieden werken ambulancemedewerkers liever niet tijdens de jaarwisseling. Het is treurig om mensen te moeten vervoeren met de vreselijkste wonden, terwijl er vaak ook mensen heel vervelend en soms zelfs gewelddadig worden. "Het is geen favoriete dienst. Als er iemand door ziekte uitvalt, moeten we heel veel moeite doen om die weer in te vullen omdat iedereen toch liever thuiszit."

VUURWERK

Dit jaar is voor het eerst de afsteektijd voor vuurwerk ingekort. Pas vanaf zes uur mogen mensen legaal vuurwerk afsteken op straat. De brandweer denkt dat het daardoor een stukje rustiger wordt dan tijdens voorgaande jaarwisselingen.
Ook zijn er veel politieagenten op straat. Die zullen vandaag vooral druk zijn met het handhaven van de nieuwe afsteektijden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.