Vuurwerkontwerper Eemnes verkoopt bijzondere knallers en sierwerk

EEMNES - In Eemnes kun je vuurwerk kopen dat is bedacht en gemaakt door de enige vrouwelijke vuurwerkontwerper van Nederland. Met haar knallers en siervuurwerk zoekt Evelien Marijn de randen van de wet op.
Evelien Marijn groeide op in een vuurwerkfamilie, maar het viel haar op dat het type vuurwerk eigenlijk altijd overal hetzelfde was. Ze ging naar China en zocht een fabriek op die samen met haar aan de slag wilde om nieuw vuurwerk op de markt te brengen. Dat verkoopt ze elk jaar bij Witte Vuurwerk in Eemnes.

EFFECTEN

Marijn: "Je kunt met effecten alle kanten op. Ik kijk veel af van ander vuurwerk, bijvoorbeeld wat je bij evenementen ziet. Dat kun je in één cake stoppen, een soort plak kleine buisjes bij elkaar waar verschillend vuurwerk uitkomt."
Haar creaties krijgen Nederlandse namen, zoals Liefje, Edje, Oma Betsie en Witte Kadaver. Marijn: "Ik irriteerde me eraan dat alles er in het Engels opstond. Mensen moesten even wennen, maar nu vinden ze het juist leuk dat het vuurwerk Nederlanse namen heeft."

RANDJE

Het vuurwerk van Marijn onderscheidt zich volgens de vuurwerkontwerper van het spul van de normale vuurwerkboer. Dat is volgens haar vaak een beetje 'massa', waar haar werk tegen de illegale markt aanschuurt.
"We blijven binnen de regels, maar zoeken wel het randje op. Het is net zo mooi, of zelfs mooier, maar goed getest, volgens de regels en niet gevaarlijk." Hierdoor komen er volgens Marijn zelfs klanten in de winkel die voorheen illegaal vuurwerk opzochten.

Vuurwerkontwerper Eemnes verkoopt bijzonder werk met Nederlandse namen.
Evelien Marijn zoekt met haar vuurwerk de grenzen van de wet op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.