Dertien keer geweld tegen hulpverleners

PROVINCIE UTRECHT - In de regio Utrecht is tijdens de jaarwisseling dertien keer geweld gebruikt tegen hulpverleners. Dat laat het Openbaar Ministerie Midden-Nederland weten. In totaal kreeg het OM op 1 januari 39 zaken binnen van de politie.
De politie kreeg bij drie incidenten met geweld te maken. In Rhenen ging het mis toen een agente een man aansprak die brand wilde stichten en omstanders zich met de zaak gingen bemoeien. Het doven van een uit de hand gelopen vreugdevuur in Renswoude zorgde ook voor agressie tegen politieagenten.
In de Utrechtse wijk Hoograven moest de ME er aan te pas komen om een groep jongeren uiteen te drijven die agenten met stenen en vuurwerk bekogelde. Nadat de politie groots had ingezet keerde de rust snel terug.
Drie keer kregen de brandweerlieden te maken met geweld. Dat gebeurde in Amersfoort en Zeist. Een jongen in Amersfoort die een vuurpijl naar de brandweer gooide, kreeg kort daarna bezoek van burgemeester Bolsius, die met hem en zijn ouders heeft gepraat.

BOETE

De andere zaken gaan over openlijke geweldpleging, brandstichting, vernieling, mishandeling en vuurwerkgerelateerde zaken, zegt het OM. In de Amersfoortse wijk Kattenbroek werd een man het slachtoffer van een gewelddadige beroving, waarvoor twee mensen konden worden opgepakt.
Twee verdachten hebben al een boete van 500 en 360 euro gekregen voor belediging van politiemedewerkers. Twee verdachten hebben een oproeping voor een taakstrafzitting meegekregen. Negen verdachten hebben een dagvaarding gekregen. 26 zaken zijn nog in onderzoek.

SUPERSNELRECHT

In heel Nederland werden 377 mensen bij het Openbaar Ministerie aangeleverd door de politie. In de meeste gevallen gaat het om geweld, waarvan 93 keer tegen mensen met een publieke functie, zoals een politieagent of brandweerman. Dat is veel minder dan afgelopen jaren, zegt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.
Het OM had donderdagavond 204 zaken al onder de loep genomen. Daarvan werd 42 keer afgedaan met een boete, en werden er 22 taakstraffen uitgedeeld. Acht verdachten vallen onder het supersnelrecht en 67 verdachten moeten zich later bij de rechter melden. 35 zaken werden geseponeerd.

De politie kreeg drie keer met geweld te maken
Minder meldingen bij de brandweer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.