Burgemeesters Utrecht en Amersfoort: Geen vuurwerkverbod

AMERSFOORT - Burgemeesters Van Zanen van Utrecht en Bolsius van Amersfoort denken niet dat het komt tot een vuurwerkverbod. Ze reageerden in het radioprogramma Utrecht is Wakker op de oproep van hun collega Bruinooge van Alkmaar voor een landelijk verbod. In de Noord-Hollandse stad gingen tijdens de Jaarwisseling enkele panden in vlammen op.
"Als je een vuurwerkverbod wil, moet dat op nationaal niveau en dan heb je ook gelijk met Duitsland en België te maken, want dat zijn de toevoerlanden van illegaal vuurwerk", zei Lucas Bolsius vrijdagochtend tegen presentatrice Maya Eksteen van Radio M. Hij denkt daarom dat een verbod lastig wordt. Hij is in principe wel voorstander van zo'n verbod.
Jan van Zanen wil geen verbod. De Utrechtse burgemeester denkt ook niet dat dat zal gaan werken. "Ik geloof er niet in." Hij vindt vuurwerk ook helemaal niet erg. "Maar je moet het wel op een leuke manier doen", zei hij op Radio M. "Je moet het netjes afsteken en je moet je aan de tijden houden".

AUTOBRANDEN

Van Zanen is verbolgen over de vele autobranden. "Daar ben ik niet blij mee. Het aantal autobanden is absurd hoog. Vorig jaar 14 en dit jaar waren er 33", aldus de Utrechtse burgemeester. "Het is een merkwaardige vorm van agressie die afbreuk doet aan wat een feestelijke Jaarwisseling moet zijn."
Burgemeester Bolsius vertelde dat hij zich zorgen maakt over de kinderen die op 1 januari achtergelaten vuurwerk aan de praat krijgen. "Ik zag een paar kinderen bezig en die heb ik ook aangesproken." Hij roept ouders op om op 1 januari beter op hun kroost te letten.
Bolsius maakte tijdens de Jaarwisseling al een rondje door de stad. Een 14-jarige jongen die een vuurpijl naar een brandweerauto gooide, kreeg een bezoek van de burgemeester in de cel. Hij heeft "ook de ouders eens goed in de ogen gekeken."

Van Zanen: Vuurwerk is leuk, maar wel aan de regels houden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.