Boek Mondriaan mogelijk na verlopen auteursrechten

AMERSFOORT - Het Gemeentemuseum in Den Haag komt dit jaar met een 'standaardwerk' over het leven en werk van de Amersfoortse kunstschilder Piet Mondriaan (1872-1944). Directeur Benno Tempel bevestigde vrijdag een bericht in dagblad Trouw hierover. Conservator Hans Janssen schrijft het boek.
Het museum, dat de grootste collectie Mondriaans ter wereld bezit, kan de biografie nu uitbrengen omdat de rechten op het werk van de kunstenaar per 1 januari zijn vervallen. In Nederland vervallen de auteursrechten zeventig jaar na de dood van de maker. Mondriaan overleed op 1 februari 1944 in New York.
Iedereen kan nu reproducties maken met afbeeldingen van schilderijen van een van de bekendste kunstenaars van Nederland. Eerder moest het museum voor het gebruik van afbeeldingen altijd veel geld betalen aan de Mondrian Trust, een Amerikaanse organisatie die de rechten van de erven beheert.

TE DUUR

"We hebben door de regels van de organisatie letterlijk een aantal boeken niet kunnen maken omdat het te duur werd'', zegt Tempel. Zelfs voor detailafbeeldingen van bijvoorbeeld verfmonsters of een röntgenafbeelding moest het museum "telkens ongelofelijk veel betalen".
De Mondrian Trust stelt overigens op haar website dat voor een deel van de schilderijen toch nog een vergoeding betaald moet worden, omdat volgens Amerikaanse regels dit werk pas 95 jaar na publicatie rechtenvrij is.
Tempel trekt zich niks van aan van de Amerikaanse regels. "Mondriaan was een Nederlandse kunstenaar en voor hem geldt de Nederlandse wet." Als er een rekening komt uit de VS, legt hij die terzijde. "Met dit soort idiotie houden we ons niet bezig."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.