Geen supersnelrecht in Midden-Nederland

UTRECHT - In de rechtbank Midden-Nederland zijn maandag geen supersnelrechtzittingen. Er was wel rekening mee gehouden, maar het Openbaar Ministerie heeft dit jaar geen zaken die zich hiervoor lenen. Vorig jaar waren er drie verdachten die direct werden berecht op zo'n zitting.
De 39 zaken die het OM dit jaar tijdens de Jaarwisseling binnenkreeg vanuit de provincie Utrecht zijn inmiddels afgedaan met een boete, geseponeerd of in afwachting van nader onderzoek. Twee verdachten hebben al een oproep voor een taakstrafzitting meegekregen.

DUIDELIJK BEWIJS

Van supersnelrecht is sprake als de verdachte binnen drie werkdagen voor de rechter staat. Een zitting is alleen mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Zo moet het om een simpele zaak gaan, waarbij het bewijs duidelijk is. Ook moet de advocaat van de verdachte akkoord gaan.
Vorig jaar waren er drie mensen die wegens het mishandelen van politieagenten daags na Oud en Nieuw voor de rechter moesten verschijnen. Toen deelde de rechter aanzienlijke lagere straffen uit dan de officier van Justitie.
Er zijn wel supersnelrechtzittingen in andere regio's. Zo wil het Openbaar Ministerie in Den Haag maandag acht mensen via het supersnel berechten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.