VIE: Mensen willen vuurwerktraditie behouden

UTRECHT - Bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) in Utrecht komen dagelijks honderden mails binnen waarin mensen vragen om de vuurwerktraditie te behouden.
De roep om de vuurwerktraditie in stand te houden wordt volgens directeur van het VIE Ineke Strouken steeds luider. "Dat is opvallend, want normaal komt er niet één verzoek over het behoud van die traditie binnen."

ERFGOEDLIJST

De laatste dagen stromen bij het centrum honderden mails per dag binnen van mensen die de vuurwerktraditie in ere willen houden. "Als er in de media over vuurwerk wordt gesproken, zie je daar mensen op reageren door enquêteformulieren van ons in te vullen", legt Strouken uit. "Hierin geven ze aan dat ze de vuurwerktraditie op de nationale inventarisatielijst immaterieel erfgoed willen hebben."
De Volkskrant meldde eerder deze week dat uit onderzoek van I&O Research blijkt dat 56 procent van de ondervraagden een verbod wil op consumentenvuurwerk. De helft gaf aan te zullen stoppen of te minderen met vuurwerk zodra de gemeente vuurwerkshows organiseert.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.