Kamervragen over vandalisme tijdens Oud en Nieuw in Utrecht

UTRECHT - De Groep Bontes/Van Klaveren heeft Kamervragen gesteld over de viering van Oud en Nieuw in Utrecht. Volgens de ex-PVV'ers was in de stad sprake van 'massaal vandalisme'. Ze willen van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) weten hoeveel raddraaiers er vastzitten en wie er voor de schade gaat opdraaien.
In Utrecht brandden tijdens de jaarwisseling 33 auto's uit en moest de Mobiele Eenheid in actie komen. De gemeente liet op Nieuwjaarsdag desondanks weten dat de sfeer goed en redelijk rustig was.
"Er waren minder aanhoudingen dan vorig jaar en de politie hoefde nauwelijks groot in te zetten. Er waren enkele incidenten en de ME is kort ingezet op de IJsselsteinlaan in Hoograven, toen agenten door een grote groep jongeren werden bekogeld met stenen en vuurwerk", aldus de gemeente.

WERELDVREEMD

De Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren vinden dat Utrecht "een totaal verkeerde voorstelling van zaken" schetst. Ook noemen ze de duiding van de gemeente 'wereldvreemd'. Ze vragen zich af wanneer er dan niet meer sprake is van een 'redelijk rustige' Oud en Nieuw. Bij de minister pleiten de twee voor snelle invoering van hoge minimumstraffen om het 'rapaille' stevig aan te pakken.

BURGEMEESTER

Overigens liet burgemeester Jan van Zanen vrijdag weten zeer verbolgen te zijn over de vele autobranden in de stad. "Daar ben ik niet blij mee. Vorig jaar 14 en dit jaar 33. Het is een merkwaardige vorm van agressie die afbreuk doet aan wat een feestelijke jaarwisseling moet zijn", zei hij tegen RTV Utrecht.
Hoeveel arrestaties er inmiddels zijn verricht in verband met wangedrag tijdens de jaarwisseling in Utrecht, is niet precies bekend. Op Nieuwjaarsdag sprak de gemeente over 24 aangehouden personen, van wie er nog 16 vastzaten.
Niemand werd opgepakt voor agressief gedrag tegen hulpverleners. Vorig jaar gebeurde dat vier keer. Voor de belaging van de agenten in Hoograven is ook niemand aangehouden, maar de zaak is nog wel in onderzoek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.