Hulplijn voor ouders radicaliserende kinderen

UTRECHT - Ouders die zich zorgen maken over hun radicaliserende kinderen kunnen vanaf maandag terecht bij een hulplijn van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). Dat heeft de Utrechtse organisatie bekendgemaakt.
Het SMN lanceert de hulplijn als antwoord op de toenemende onrust over radicalisering onder jongeren in de samenleving en vooral in de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. De hulplijn dient volgens de organisatie om het ouders makkelijker te maken om advies te vragen als ze zich zorgen maken over hun kinderen.
"Veel ouders maken zich grote zorgen over hun kinderen. Voor een aantal ouders is radicalisering zeer dichtbij gekomen", aldus SMN. "Tot nu toe zijn er ongeveer 160 jongeren naar Syrië en Irak vertrokken." Volgens de organisatie neemt dit aantal nog steeds toe.
Bezorgde ouders kunnen bellen naar het telefoonnummer 06-81893529. Daarachter staan twintig opgeleide vertrouwenspersonen klaar om ouders en familieleden in vertrouwelijkheid te adviseren. De vertrouwenspersonen geven advies, maar kunnen ook doorverwijzen naar "de geëigende instanties". Daarvoor moet de beller wel eerst toestemming geven, benadrukt het SMN.
"Het uiteindelijke doel is ouders en familieleden in staat te stellen signalen van radicalisering te duiden en de hulpmogelijkheden bij probleemsituaties beter te benutten", aldus de organisatie. Het SMN informeert de ouders via moskeeën, lokale organisaties en sociale media over het bestaan van de hulplijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.