Kunstenaar gezocht voor ontwerpen beeld Utrechtse paus

UTRECHT - Het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht is op zoek naar kunstenaars die een beeld willen ontwerpen van Paus Adrianus VI om hem meer bekendheid te geven bij een breed publiek.
De Utrechtse timmermanszoon wordt gezien als een van de meest invloedrijke personen in de geschiedenis van de stad. Adriaen Florisz Boeyens was maar kort paus, van augustus 1522 tot zijn dood in september 1523, en had grote hervormingsplannen met de kerkelijke organisatie.
Zijn geboortehuis aan de Oudegracht werd in 1868 verbouwd tot meisjesschool. De huidige gevel van het huis stamt uit 1911. Daarnaast heeft Adrianus Utrecht ook het Paushuize achtergelaten. Dit bouwde hij als kardinaal in de stad. Hij hoopte er zijn oude dag door te kunnen brengen.
Het Cultuurfonds wil de paus meer bekendheid geven. Vanwege het 75-jarig bestaan van het fonds wil de afdeling Utrecht de inwoners daarom een beeld schenken. "Het moet een figuratief werk worden, de verbeelding van de persoon achter het historische figuur."
Het Cultuurfonds Utrecht nodigt professionele kunstenaars uit om voor 10 januari 2015 werk in te sturen. Een deskundige jury selecteert vervolgens drie ontwerpen, waarvan er uiteindelijk één wordt uitgevoerd. De vereniging Oud-Utrecht is partner van het project en zal het initiatief ondersteunen en mede begeleiden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.