Nog geen problemen door vervuilde xtc

UTRECHT - De levensgevaarlijke xtc-pillen met Supermanlogo waar eind vorig jaar voor werd gewaarschuwd, hebben in Nederland niet voor problemen gezorgd.
Het Trimbos-instituut in Utrecht sloeg groot alarm nadat er bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) een als xtc verkochte tablet werd ingeleverd met de gevaarlijke stof PMMA erin. In Engeland waren er wel grote problemen. Daar stierven vier jonge Britten nadat ze een dodelijke xtc-pil hadden geslikt.
Het Trimbos-instituut heeft sinds vorige maand geen meldingen meer gekregen over de schildvormige pillen met het logo van Superman erop. "Het lijkt erop dat landelijk alarm slaan heeft gewerkt", aldus een woordvoerder.
Het instituut had voor de feestdagen alle instellingen voor verslavingszorg en medische diensten op de hoogte gesteld van de gevaarlijke pillen.
Normaal gesproken zit in xtc de werkzame stof MDMA. Het gevaar met pillen waar PMMA in zit, is dat het effect van deze stof veel later optreedt. Gebruikers kunnen daardoor denken meer van de drug te moeten en kunnen nemen. PMMA kan ook in andere drugs dan xtc voorkomen.
Uren na het innemen van de pil kunnen ernstige lichamelijke klachten optreden zoals een verhoogde hartslag en een extreem hoge lichaamstemperatuur. Dat kan dodelijk zijn. In de afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland meerdere mensen overleden na het gebruiken van de vervuilde drugs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.