Baarnse kinderen in optocht naar nieuw schoolgebouw

© Caspar Huurdeman
BAARN - Leerlingen van de Nieuwe Baarnsche School (NBS) hebben dinsdagmorgen hun nieuwe onderkomen bij station Baarn in gebruik genomen. De voormalige Waldheim Mavo aan de Vondellaan werd de afgelopen jaren rigoureus verbouwd en krijgt nu een nieuw bestaan als basisschool met kinderopvang en een sportzaal.
De vijfhonderd scholieren namen zingend afscheid van hun oude school en liepen in optocht naar de Vondellaan. Daar vormden ruim honderd ouders een erehaag.
De NBS begon in 1908 als particuliere school voor een handvol kinderen in een villa aan de Amalialaan. Sinds 1911 kregen de leerlingen les aan de Smutslaan. De beroemdste leerlingen zijn de prinsen Willem-Alexander, Friso en Constantijn, die toen nog op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche woonden.
Het schoolgebouw moest door het groeiende aantal scholieren meerdere keren worden uitgebreid. Uiteindelijk was de rek eruit en moest de Nieuwe Baarnsche School op zoek naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden toen de Waldheim Mavo zijn intrek nam bij het Baarnsch Lyceum. De verbouwing van de oude Waldheim Mavo veroorzaakte in Baarn een politieke rel, toen bleek dat er feitelijk niet veel meer overbleef dan een geraamte van beton en staal.
Bij het bouwen van de basisschool aan de Vondellaan heeft de voormalige spoorwachterswoning langs de overweg op de Stationsweg een nieuwe functie gekregen. Het seinhuisje doet nu dienst als bergruimte en fietsenstalling. Aan de Smutslaan worden volgend jaar huizen en appartementen gebouwd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.