Steden willen meer trajectcontroles

UTRECHT - De vier grote steden, waaronder Utrecht, willen dat er meer trajectcontroles komen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Volgens de steden houden automobilisten en motorrijders zich door trajectcontroles vaker aan de maximumsnelheid en levert het minder fijnstof op. Door meer controles zou ook de verkeersveiligheid verbeteren. Desondanks zijn de afgelopen jaren veertien trajectcontroles opgeheven. Er zijn er nu nog zes over. De steden roepen staatssecretaris Mansveld van Milieu op om in actie te komen.
De ANWB heeft er geen moeite mee als de trajectcontroles op de snelwegen rond de grote steden worden uitgebreid. "Trajectcontroles zijn niet alleen goed voor de volksgezondheid, maar ook voor de verkeersveiligheid", zei ANWB-beleidsmedewerker Arjen de Bakker in Radio EenVandaag. Hij benadrukt dat de maximumsnelheid wel 100 km/u moet blijven en niet moet worden verlaagd naar 80 km/u. "Maar daar hoor ik de wethouders gelukkig niet over."
De wethouders van de grote steden willen ook variabele parkeertarieven kunnen hanteren, waarbij vervuilende auto's meer betalen dan schone auto's. Daarnaast pleiten ze voor een vignettensysteem voor touringcars.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.