Utrechters zetten belangrijke stap in onderzoek hersencellen

UTRECHT - Utrechtse celbiologen hebben het functioneren van hersencellen verder ontrafeld. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar hersenziekten als alzheimer en ALS.
De celbiologen van de Universiteit Utrecht zijn erin geslaagd onderdelen in levende cellen te sturen met licht. Volgens hen is deze techniek met name waardevol bij zenuwcellen. Die worden, in tegenstelling tot andere cellen, niet vervangen door nieuwe als ze zijn beschadigd maar van binnenuit gerepareerd. Maar bij ziekten als alzheimer en ALS gaat hierbij iets mis.
"Met de nieuwe techniek is het mogelijk te onderzoeken of het bevorderen van transport binnen de cel kan bijdragen aan het herstel van schade", aldus onderzoeksleider Lukas Kapitein. Volgens de onderzoekers was het tot nu toe niet mogelijk om een bepaald celonderdeel op een bepaalde plek in de cel te krijgen.
De Utrechtse celbiologen publiceren woensdag een artikel over hun vondst in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.