Instellingen

Manifestaties in Utrechtse gemeenten na aanslag Parijs

UTRECHT/AMERSFOORT - In het hele land worden vanavond manifestaties gehouden om de slachtoffers van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo te herdenken.
Vrijwel alle gemeenten in de provincie Utrecht doen mee. Onder meer Utrecht, Amersfoort, Nieuwegein, Zeist, Veenendaal, Woerden, Vianen en Houten houden een bijeenkomst. Ook de politie, die bij de aanslag twee Franse collega's verloor, zal de manifestaties bijwonen.
Burgemeester Van Zanen roept Utrechters op vanavond naar het Domplein te komen om de Parijse terreuraanslag te gedenken en op te komen voor het vrije woord. Hij laat weten zeer geschokt te zijn door de gebeurtenissen in Frankrijk. "Een aanslag op het vrije woord is een aanslag op ons allen."

POTLOOD

Iedereen die naar de bijeenkomst op het Domplein komt wordt gevraagd om als steunbetuiging een potlood mee te nemen. De aanslag was immers gericht op cartoonisten van Charlie Hebdo die de profeet Mohammed op de hak hadden genomen. Minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zal de manifestatie in Utrecht bijwonen.

PROGRAMMA

Om 17.45 luidt het Klokkenluidersgilde de klokken. Onder begeleiding van de Utrechtse journalist Cees Grimbergen spreken onder andere burgemeester Van Zanen, de honorair consul van Frankrijk Marc van Ravels, Laurine Koster, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, en een aantal lokale journalisten. Daarna volgt een voordracht door Nanne Nauta van het Utrechtse Dichtersgilde. De bijeenkomst wordt afgesloten met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

AMERSFOORT

In Amersfoort is iedereen welkom op het Lieve Vrouwekerkhof, aan de voet van de toren. Er is gelegenheid tot samenzijn, stilte en gesprek. Burgemeester Lucas Bolsius zal een kort woord spreken. Ook diverse gemeenteraadsleden en wethouders zullen aanwezig zijn bij de solidariteitsbijeenkomst.
Burgemeester Lucas Bolsius: "Deze afschuwelijke terreurdaad in Parijs treft iedereen in het hart. Een ieder heeft hier sterke persoonlijke gevoelens en opvattingen bij maar voelt zich tegelijkertijd verbonden in solidariteit en vrijheid. We zijn solidair met de Parijzenaars, de pers en de politie en staan pal voor onze vrijheid.
In Frankrijk is vandaag een dag van nationale rouw. De vlag hangt halfstok en om 12.00 uur was er een minuut stilte. Twaalf mensen kwamen om het leven door de terreurdaad in Parijs.

Van Zanen over herdenking op Domplein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.