Raadsenquête over integriteit college Montfoort na Bloklandaffaire

MONTFOORT - Een meerderheid van de Montfoortse raad wil naar verwachting een zogenoemde raadsenquête over de integriteit van het gemeentebestuur. Dat blijkt uit een belronde van RTV Utrecht. Een raadsenquête is het zwaarste onderzoeksinstrument van de raad.
Volgende week maandag is een extra raadsvergadering belegd over een vernietigende uitspraak van de bestuursrechter. Die oordeelde half december dat de gemeente Montfoort geheime afspraken heeft gemaakt met een bewoner van de Blokland. De buren van de agrariër zijn daar het slachtoffer van geworden.

VERPEST

De boer moest zijn bedrijf verplaatsen vanwege de bouw van een woonwijk en kreeg een nieuw stuk grond. Hij wilde daar ook extra zaken op kunnen bouwen en dat gebeurde ook. Volgens buurman Henk Ronner kwam er een woonhuis bij en een enorme koeienstal. "Maar dat is allemaal buiten de bouwvergunning gebeurd. Nu zitten we met geluidsoverlast en is ons woonplezier aardig verpest. De stal staat bijvoorbeeld heel erg dicht op ons erf. Verhuizen is geen optie voor mij, want ik ben dierenarts en heb een praktijk aan huis."
Ronner maakte de gemeente er de afgelopen jaren verschillende keren op attent dat er zaken niet klopten bij de buren. Maar hij werd naar eigen zeggen afgescheept. "Er gebeurde uiteindelijk niets. Er werd niet ingegrepen. Nu de rechter heeft bepaald dat de gemeente regels aan de laars heeft gelapt, wordt een hoop duidelijk voor mij. De uitspraak van de rechter is een slag die is gewonnen en niet de oorlog. De gebouwen staan er namelijk nog steeds en de overlast is 24 uur per dag zeven dagen per week merkbaar."

WETHOUDER

De huidige wethouder Rob Jonkers (Inwonersbelangen Montfoort Linschoten) is misschien niet bij het maken van de geheime afspraken met de agrariër betrokken geweest. Hij maakte echter wel deel uit van het college. Onder de verantwoordelijkheid van de wethouder werd verder, op basis van gemaakte afspraken, handhaving niet uitgevoerd. Hij is daardoor in meerdere opzichten wel politiek verantwoordelijk. Volgens fractievoorzitter Verkaik van Inwonersbelangen is het belangrijk dat precies in kaart wordt gebracht wat er precies is gebeurd tijdens het maken van de geheime afspraken.

SCHANDALIG

"Het is niet te verkopen aan de burgers dat er geheime afspraken gemaakt worden en dat anderen daar de dupe van zijn. Dat is schandalig en ondemocratisch. We willen de onderste steen boven. Maar om nou de wethouder af te rekenen op iets wat zijn voorganger gedaan heeft gedaan? Dat is een lastige afweging. Net als de vraag of de gebouwen die blijkbaar met toestemming van de gemeente zijn gebouwd en die afwijken van de vergunning kunnen blijven staan", zegt Verkaik.

BURGEMEESTER

Burgemeester Jansen stond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak stil bij de reuring in zijn gemeente. Hij vertelde zijn toehoorders dat "er van fraude of corruptie absoluut geen sprake is geweest". Of die bewering klopt zal nog moeten blijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.