Indrukwekkende bijeenkomst Domplein

PARIJS/PROVINCIE UTRECHT - Enkele duizenden mensen waren donderdag in Utrecht aanwezig bij de manifestatie over de gebeurtenissen in Parijs. Tijdens de bijeenkomst op het Domplein werd een minuut stilte gehouden en er waren diverse sprekers die stil stonden bij de terreuraanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo.
Burgemeester Van Zanen sprak over vrijheid en de universele waarden die de grondslag zijn voor onze democratie en onze rechtstaat. "Ook al piept en knarst het soms tussen groepen in onze samenleving, dát idee van vrijheid delen wij."
Van Zanen deed woensdag een oproep om samen op te komen voor het vrije woord. Hij riep bezoekers op om als steunbetuiging een potlood mee te nemen. De aanslag in Parijs was immers gericht op cartoonisten van Charlie Hebdo die de profeet Mohammed op de hak hadden genomen. Aan de oproep werd goed gehoor gegeven. De herdenking in Utrecht werd ook bijgewoond door minister Edith Schippers van VWS.

SPREKERS

Om 17.45 luidde het Klokkenluidersgilde de klokken van de Dom. Onder begeleiding van de Utrechtse journalist Cees Grimbergen spraken onder andere burgemeester Van Zanen, de honorair consul van Frankrijk Marc van Ravels, Laurine Koster, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, en een aantal lokale journalisten. Daarna volgde een voordracht door Nanne Nauta van het Utrechtse Dichtersgilde. De bijeenkomst werd afgesloten met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.
Vrijwel alle gemeenten in de provincie Utrecht hielden donderdagavond manifestaties. Zo waren er ook bijeenkomsten in Amersfoort, Nieuwegein, Zeist, Veenendaal, Woerden, Vianen en Houten.

AMERSFOORT

In Amersfoort was iedereen welkom op het Lieve Vrouwekerkhof, aan de voet van de toren. Er was gelegenheid tot samenzijn, stilte en gesprek. Burgemeester Lucas Bolsius hield een korte toespraak. Ook diverse gemeenteraadsleden en wethouders waren bij de solidariteitsbijeenkomst aanwezig. In totaal waren er enkele honderden mensen aanwezig.
"Deze afschuwelijke terreurdaad in Parijs treft iedereen in het hart", liet Bolsius eerder weten. "Een ieder heeft hier sterke persoonlijke gevoelens en opvattingen bij maar voelt zich tegelijkertijd verbonden in solidariteit en vrijheid. We zijn solidair met de Parijzenaars, de pers en de politie en staan pal voor onze vrijheid."

Korte compilatie van de bijeenkomst bij het Domplein. (geen geluid)
Korte compilatie van de bijeenkomst in Amersfoort. (geen geluid)
Manifestaties Je Suis Charlie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.