Vreeland viert 750 jaar stadsrechten

VREELAND - Inwoners van Vreeland vieren dit jaar dat hun woonplaats 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. De officiële aftrap van de viering van het plaatsje in de gemeente Stichtse Vecht is vrijdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie. De inwoners komen naar het Dorpshuis in middeleeuwse dracht, er wordt een boek gepresenteerd en voor het eerst zal een lied over Vreeland klinken.
Het middeleeuwse thema zal dit jaar vaker terugkomen in Vreeland. De bijna 1800 inwoners maken zich op voor een groot feest eind augustus. Ridders, paarden en "iets met de Vecht", zegt de organisatie. Deze lente laten de Vreelanders in vier weekenden al zien wat ze tegenwoordig in huis hebben.
De toenmalige bisschop van Utrecht verleende in 1265 stadsrechten aan de nederzetting rond kasteel Vredelant. Hij had het kasteel kort daarvoor in een bocht van de Vecht laten bouwen om zijn gebied op de grens van Utrecht en Holland te beschermen.
Met de stadsrechten kon de bisschop reizigers van buiten Utrecht tol laten betalen. De Vecht was toen een drukke vaarroute tussen Duitsland en Amsterdam.
Het plaatsje heeft het kasteel ruimschoots overleefd: Vredelant werd in 1529 door Karel V afgebroken om met de stenen de dwangburcht Vredenburg in Utrecht te bouwen.

Vreeland maakt zich op voor viering 750 jaar stadsrechten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.