Vitens en RHDHV werken samen aan waterinnovatie

UTRECHT/AMERSFOORT - Het Utrechtse drinkwaterbedrijf Vitens en advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV (RHDHV) in Amersfoort willen wereldwijd drinkwaterbedrijven helpen met het terugwinnen van humuszuur. Die afvalstof kan namelijk goed worden gebruikt als bodemverbeteraar in de landbouw.
Op dit moment wordt het zuur via een chemisch proces uit bruinkool gehaald, maar dat is slecht voor het milieu. Vitens heeft een duurzame manier gevonden om humuszuur terug te winnen bij het zuiveren van drinkwater. RHDHV kan helpen bij het vermarkten. Beide partijen hebben hierover een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

BRUINKOOL

Op dit moment wordt in Europa humuszuur vooral via een chemisch proces gewonnen uit geïmporteerd bruinkool uit de Verenigde Staten of Australië. Een proces dat niet alleen slecht voor het milieu is, maar ook nog eens kostbaar vanwege de transportkosten.
Humuszuur is een organische stof in veengrond die een gelige tint aan water geeft. Het terugwinnen van de stof zou volgens de waterbedrijven ook van pas kunnen komen in de dierhouderij. Studies tonen aan dat bijvoorbeeld biggen met de toevoeging van humuszuren in hun voer gezonder blijven en beter groeien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.