Veel overlast en schade door harde windstoten

PROVINCIE UTRECHT - Vanwege de stevige wind heeft de brandweer in de regio Utrecht zaterdag 87 schademeldingen binnengekregen. Landelijk waren dat er meer dan 750.
Ondanks waarschuwingen van de politie om niet met een aanhangwagen achter de auto de weg op te gaan, werden er toch weer een paar van de weg geblazen. Om 14.00 uur ging het mis op de A27 van Utrecht naar Gorinchem. Tussen Nieuwegein en Hagestein werden twee rijstroken afgesloten. Dit leidde tot 3 kilometer file. Eerder op de dag kantelde een aanhanger op de N212 tussen Wilnis en Woerden.

STROOMHUISJE BEATRIX

Op de Amsterdamsestraatweg in Baarn dreigde een oude beuk met grote verticale scheuren op een stroomhuisje te vallen. Dit stroomhuisje verzorgt de stroomvoorziening van de Koninklijke Marechaussee kazerne Soestdijk, die onder meer verantwoordelijk is voor de beveiliging van prinses Beatrix op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Ook staan er enkele woonhuizen bij deze kazerne. De brandweer was uren zoet met het ontmantelen van de beuk.

UITHOF

In Utrecht werd een gedeelte van de Uithof afgezet. Op de hoek Yalelaan-Cambridgelaan waaiden delen van een reling met steigerplanken naar beneden. De brandweer kon er niet bij met een hoogwerker, want die mag niet worden ingezet als het harder waait dan windkracht 6.

BOOM SOEST

In de Veenbesstraat in Soest brak zaterdagmiddag een zware tak van een boom af door de harde wind. Een automobilist kon net op tijd stoppen. De tak blokkeerde de hele straat. Het verkeer werd omgeleid. Omdat de boom zelf instabiel was geworden na het verliezen van de door rotting zwaar aangetaste zijarm, besloot de brandweer eerst de boom zelf om te zagen. Ook deze viel dwars over de straat.

RECLAMEBORD

In Vianen werd de brandweer opgeroepen voor een reclamebord op De Limiet dat in dreigde te storten. Door de beplating ving het bord veel wind op waardoor delen los lieten. Ook het onderstel stond instabiel. Door de beplating met de hoogwerker los te halen en te verwijderen werd meer schade voorkomen.

DAKPANNEN

In Vleuterweide rukte de brandweer uit met een ladderwagen vanwege vallende dakpannen van woningen op De Vuursche en de Triumpherenlaan. In Wijk bij Duurstede zijn eveneens diverse dakplannen naar beneden gekomen.

MARKT VREDENBURG

De markt op het Vredenburg in Utrecht had veel last van de windstoten en was bijna niet doorgegaan. Sommige kooplieden hadden geen spanbanden mee en werden weggestuurd. De markt was daardoor behoorlijk leeg.

REGIOCROSS WOERDEN

De Regiocross in Woerden, een veldloop, werd afgelast vanwege de weeromstandigheden. In Lopik kon zaterdag de Snertloop niet doorgaan vanwege de regen en harde wind. Wandelen of hardlopen in het bos werd afgeraden.
In Nieuwegein dreigde zaterdagochtend een boom om te vallen aan de Wijnesteijnstraat. De brandweer heeft de boom zo neergelegd dat niemand er last van heeft. De gemeente zal hem binnenkort verwijderen.
Tussen Amersfoort en Den Dolder reden enige tijd geen treinen vanwege 'een voorwerp' op het spoor. Door omgewaaide bomen was de N226 Leersum-Amersfoort even dicht ter hoogte van de weg naar Leusden, meldde de VerkeersInformatieDienst. In Bunschoten lieten dakplaten los aan de Haringweg en in Maarssen viel een boom tegen een lantaarnpaal na een harde windstoot.

DAK

In Baarn was de brandweer zaterdagmorgen druk met los gewaaid zink van een dakkapel aan de Burgemeester Penstraat. Er werd daarbij een hoogwerker ingezet. De A.C. Verhoefweg in Nieuwegein is een half uur dicht geweest vanwege een omgewaaide boom.

TREINEN

Tussen Woerden en Breukelen en van Woerden naar Utrecht Centraal moesten Sprinterreizigers rekening houden met een vertraging van een half uur tot een uur door stormschade aan de bovenleiding.

Veel overlast en schade door harde windstoten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.