Mogelijk ook vondelingenkamer in Utrecht

UTRECHT - Een particuliere instantie heeft plannen om in Utrecht een vondelingenkamer te openen. Moeders kunnen daar anoniem hun pasgeboren baby achterlaten.
Initiatiefnemer Barbara Muller maakte zondag bekend dat er zeker vondelingenkamers in Middelburg en de regio West-Brabant komen. Mogelijk krijgen ook Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Maastricht dergelijke kamers.
De Raad voor de Kinderbescherming is tegen de vondelingenkamers omdat het kind dan nooit meer kan achterhalen wie de ouders zijn. Bovendien kan de moeder niet de zorg krijgen die ze klaarblijkelijk nodig heeft.
Het achterlaten van een baby is strafbaar maar staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie treedt vooralsnog niet op tegen vondelingenkamers. De juridische mogelijkheden om op te treden tegen een particuliere voorziening waar vrouwen hun kind kunnen achterlaten zijn beperkt, zegt hij.
In Groningen en Papendrecht bestaat de mogelijkheid al om baby's bij een officiële instantie te vondeling te leggen. Tot dusver is daar overigens nog geen gebruik van gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.