Klachten over huisjesmelker stapelen zich op

UTRECHT - Het is slecht gesteld met het studentencomplex aan de Zamenhofdreef in Utrecht. De klachten over huiseigenaar Nahuys B.V. in Nieuwegein stapelen zich steeds meer op. De eigenaar kan daarom een boete verwachten van de gemeente.
De klachten gaan over schimmelplekken op de muren en lekkage in de kamers. Volgens studente Helga is bovendien lange tijd onduidelijk bij wie ze moeten aankloppen met hun klachten. "We hadden geen telefoonnummer van de beheerder en op mailtjes reageerde hij pas een maand later. Ik wist niet wat ik met de situatie moest."

INTIMIDATIE

Ook is er sprake van intimidatie en bedreiging. Zo deed Elke eerder aangifte van huisvredebreuk omdat er zonder haar toestemming plots een klusjesman in haar kamer stond terwijl ze niet thuis was.
Dit weekend werd bekend dat de 80 studenten die in het pand wonen ook te veel huur betalen. Huurteam Utrecht zou hebben vastgesteld dat elke student recht heeft op 120 euro huurverlaging met terugwerkende kracht. Dat zou neerkomen op 130.000 euro die verhuurder Nahuys B.V. jaarlijks te veel incasseert.

REPUTATIE

Eerder waren er ook al problemen in een ander pand dat verhuurd wordt door huisjesmelker Van Hooijdonk, die ook namens Nahuys B.V.werkt. Bij bewoners van een pand aan de Wittevrouwensingel werden eerder de ramen ingegooid, bijtend boterzuur door de gangen gegooid en de deuren dichtgetimmerd nadat zij hadden geklaagd bij hun verhuurder. Daarvoor staat van Hooijdonk aanstaande donderdag voor de rechter.
De zorgen bij de bewoners van het complex aan de Zamenhofdreef worden er niet minder door en daarom stappen de studenten naar de huurcommissie. Ze betalen elke maand ruim 400 euro, maar voor dat geld wil je geen megagrote schimmelplekken en lekkage in je kamer, zo is de opvatting van de bewoners.

BESTUURLIJKE BOETE

Volgens wethouder Jansen is huisjesmelker een bekende bij de gemeente, maar komt hij elke keer onder een straf uit. "De volgende keer dat hij wat verkeerds doet, dan krijgt hij een bestuurlijke boete. Dat betekent dat we hem een boete van 20.000 euro kunnen opleggen. Dat geld krijgt hij dan ook niet meer terug als hij alsnog de zaak in orde maakt."
De gemeente Utrecht heeft inmiddels een meldpunt geopend dat bedoeld is voor misstanden bij verhuur. Studenten die hun huur willen laten checken of problemen hebben met hun huisbaas, kunnen contact opnemen met het huurteam.

Klachten over Utrechtse huisjesmelker stapelen zich op

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.