Mogelijk ebola-geval blijkt loos alarm

UTRECHT - Een patiënt die maandag in het Calamiteitenhospitaal van het UMC in Utrecht werd opgenomen vanwege een verdenking van ebolabesmetting, heeft de ziekte niet. De symptomen van de patiënt bleken toch niet bij een ebolabesmetting te passen.
De patiënt werd onlangs ziek na terugkeer uit West-Afrika. Omdat voor ebola werd gevreesd, werd de patiënt in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer onderzocht. Maar een ebola-test bleek niet nodig om vast te stellen dat het geen ebola was.
Het RIVM wijst erop dat de medische staf en de verpleging van het UMC Utrecht zijn voorbereid op en getraind voor de opvang van patiënten met een verdenking van ebola. Tijdens de verpleging van dergelijke patiënten is er voor bezoekers, medewerkers en andere patiënten geen risico op besmetting, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
EBOLA-PATIËNT
Eind vorig jaar ontving het UMC Utrecht nog een Nigeriaan die besmet was met ebola. De patiënt werd begin december opgenomen en mocht vlak voor kerst het ziekenhuis verlaten omdat hij was genezen. Het was de eerste keer dat een buitenlandse ebolapatiënt in Nederland werd verpleegd.
Ebola is besmettelijk via direct onbeschermd contact met de patiënt of met lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. De verspreiding van ebola wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen, zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden, aldus het RIVM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.