Utrechtse oorlogsjournalist: Angst moet ik thuislaten

UTRECHT - De Utrechtse oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen heeft een boek geschreven over moslimextremisme. In het boek 'IS, tot alles in staat' schrijft hij over de opmars van de terreurbeweging en hoe deze langzaam macht uitbreidde in Irak en Syrië.
De Utrechter schreef zijn verhaal na 10 jaar lang te hebben rondgereisd. In die periode kwam hij regelmatig in contact met jihadisten. Zo zag hij van dichtbij hoe collega's werden gedood, maar besloot hij ook om juist naar Aleppo af te reizen om daar verhalen te maken.
"Ik wilde kijken hoe het met de mensen daar gaat. Hoe gaat het met de rebellen en hoe staan zij in de strijd nu er Amerikaanse bommen vallen? De beperking is dan dat ik iets doe wat ik eigenlijk niet wil doen: er rijdt bewaking met mij mee. Er rijdt zelfs een auto achter me aan met gewapende rebellen die kunnen ingrijpen mocht ik worden klemgereden door mensen van IS."

ANGST

Voor angst is nauwelijks ruimte. "Ik zeg altijd: ik moet mijn angst thuislaten, hier in de provincie Utrecht. Dat kan ik tot op zekere hoogte, maar kort na die onthoofdingen stond het zweet wel continu in mijn handen. Want je weet: als het misgaat, loopt het niet zomaar fout af, het loopt dan definitief fout af."
Hoewel het beroep van oorlogsjournalist risicovol is, vindt Melissen toch dat hij een mooi vak heeft. "Ik vind het belangrijk dat mensen begrijpen wat daar gebeurt. Daarom heb ik het boek ook geschreven. Ik denk dat veel mensen in verwarring zijn over wat daar gebeurt. Ik denk dat als je weet waar het vandaan komt, dat je dan ook kunt gaan werken aan een oplossing."
Het boek is vanaf maandag te koop.

Utrechtse oorlogsjournalist: Angst moet ik thuislaten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.