Utrechters meten luchtvervuiling zelf

UTRECHT - Utrechters gaan zelf de luchtkwaliteit in de stad onderzoeken. Samen met Milieudefensie meten ze donderdag hoe verontreinigd de lucht in de stad is.
Sinds 1 januari moet Nederland voldoen aan de Europese norm voor kwaliteit van de lucht. De verwachting is dat Utrecht daar niet aan voldoet. Om dat te staven worden er op de Amsterdamsestraatweg metingen gedaan.
Donderdag wordt met een apparaatje gemeten hoeveel 'ultrafijn stof' er op dat moment in de lucht hangt. Ook wordt een meetpunt ophangen dat een jaar lang de uitstoot van stikstofdioxide bijhoudt. Volgend jaar wordt vastgesteld of de Europese norm overschreden wordt.

EUROPEES HOF

Intussen wordt de strijd om schonere lucht ook op Europees niveau gevoerd. Daar haalde Milieudefensie dinsdag samen met Stop Luchtverontreiniging Utrecht bakzeil bij het Europees Hof.
De milieuclubs vinden dat de Europese Commissie in Brussel strenger moet optreden tegen Nederland bij de naleving van de regels voor schone lucht. De Europese Commissie ging niet in op de eisen. Nadat Milieudefensie en SLU in eerste instantie gelijk kregen van de rechter in Luxemburg, heeft het Hof dat vonnis in hoger beroep vernietigd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.