"Ambtenaren Amersfoort zagen toezicht niet aankomen"

AMERSFOORT - Ambtenaren van de gemeente Amersfoort wisten vanaf eind augustus dat de provincie overwoog om de gemeente onder financieel toezicht te plaatsen. Ze hadden echter niet gedacht dat het zover zou komen. Dat zei wethouder Buijtelaar dinsdagavond tegen een getergde gemeenteraad.
De raad voelde zich vorig jaar herfst overvallen door het bericht dat de gemeente onder financieel toezicht van de provincie Utrecht komt te staan. De fractie van Amersfoort 2014 vroeg zich af waarom de gemeenteraad pas in oktober is ingelicht over signalen over mogelijk toezicht.
Buijtelaar zei dat er lang gesprekken met de provincie zijn geweest over de interpretatie van de financiële cijfers. Zijn ambtenaren hadden navraag gedaan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en hadden niet gedacht dat het tot toezicht zou komen. Amersfoort2014 was niet tevreden met de uitleg.

EVALUATIE

Een evaluatie met de betrokken ambtenaren staat nog op de agenda, zei Buijtelaar tegen de gemeenteraad. Ook volgt er nog een gesprek met de provincie over de duur van het toezicht. Dat zou 3 maanden zijn, maar is mogelijk langer.
De provincie heeft de gemeente onder financieel toezicht gesteld omdat de meerjarenbegroting niet op orde zou zijn. Het Amersfoortse college van B en W en de gemeenteraad hebben inmiddels met de provincie gesproken over het aanpakken van de financiële problemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.